OSECKÝ PŮLMARATON

datum:14.3.2015
účast: Deni, Ulča, Bobika a Stoša za VZS a Robert za Ostravar

       V sobotu ráno jsme společně s Ulčou a manželem Robertem vyrazili z Hrabůvky do Mariánského Doupěte, abychom nabrali Boba a Deni a vydali se na první letošní půlmaraton do Oseku nad Bečvou. Všichni jsme byli rozhodnuti pořádně si zazávodit. Lenkačlenka sice prožívala nespecifickou virozku, Bobika neměl toho moc natrénováno, Deni trošičku stále zlobila nožka a na asfaltu je stydlivější než v kopcích a Robert jako řidič byl úplně v pohodě a těšil se, jak se proběhne. No a já jsem jel na jistotu pro osobák jako obvykle, pořádně to tam rubat jako obvykle, v perfektní formě jako obvykle, sice soustředěný, ale v dobré náladě jako obvykle. V Oseku před dvěma lety jsem byl sto procentně úspěšný (čili na bedně) a malinko jsem myslel na to, že bych to měl zopakovat. Letos jsme byli na místě asi tři čtvrtě hodinky před startem a hned jsme si všimli Dana Orálka. Fajn, apoň nemusím běžet první. Z dalších borců jsem nikoho moc neznal. Takže taktika byla jasná. Vyběhnu si po svém, tak jak to budu cítit a třeba někdo udá solidní tempo a pěkně to potáhneme.
       Přiblížila se doba startu 10:30, docela dobře jsem se s Denčou rozklusal, popřál si s ostatními ať to slušně šlape a suverénně se cpal do první lajny, normálně vedle Dana. Po startu jsme vesele vyrazili vpřed. Dan měl asi v plánu taky běžet svoje možnosti, takže od počátku mu nikdo nestačil a po půl kilometru bylo jasné, že si běží sólo. Já jsem chtěl především dobře rozložit síly tak, aby třeba druhá čtvrtka byla rychlejší či vyrovnaná jako ta první. To se mi ovšem nepovedlo. Již v první kole, někde za pátým km jsem se ustálil kolem sedmé pozice a běžel ve vláčku se čtyřmi borci, chvíli jsem si zkusil i na čtvrtém místě, ale docela jsme se pořád mleli. V druhém kole jsem měl na 12.km pocit, že by šlo i zrychlit. Na 14.-15.km se nám roztrhal vláček a borci se pomalu vzdalovali. Pak se rozestup ustálil a od 17.km jsem tušil, že mi síly budou stačit až do konce. Mimo jiné jsem také stíhal sledovat po obou březích Bečvy ostatní běžce. Třeba Danův náskok mi připadal neskutečný. Anebo Deni v prvním kole neztrácela moc a vypadala hodně slušně. Moc jsem si neužíval počasí, protože dosti foukalo zvláště při doběhu směrem ke čtvrtce i cíli. Jinak bylo docela hezky bez přeháněk. Oblečený jsem byl spíše tepleji s rukavičkama a udělal jsem dobře. Trasa byla perfektní, rovinatá, nový asfalt na cyklostezce po obou stranách Bečvy. Jelikož stále běhám bez hodinek a nikdo nezahlásil mezi časy po první čtvrtce, tak jsem se o čas nestaral. Snil jsem sice o prolomení 80 minutové hranice, ale bohužel protivítr. Ale osobák v půl maratonu visel ve vzduchu.
       Dan nakonec vyhrál v čase 1:12:51, já jsem skončil sedmý v čase 1:21:13 a později jsem zjistil, že mi v kategorii A vyšlo třetí místo, takže opět 100% úspěšnost. Z našich mě následovala Deni za 1:30:14 a první v kategorii F, pak finišoval Bobík za 1:33:47 a Robík za 1:49:30. A to nejlepší na závěr UltraLenkaČlenka dala za solidních 1:57:36 a tentokrát si to prý užila vlemi pozitivně. A to je dobře. Všichni jsme si užili luxusní občerstvení po závodě, vyhlášení výsledků a kromě dvou Robertů v podstatě celá posádka auta na bedně. Posléze jsme si udělali i fajnou fotku na stupních, každý podle toho co v dané kategorii vybojoval. Pro oddíl jsme tedy dovezli imaginární sadu medajlí 1-1-1 skoro jako naši biatlonisté a biatlonistky ze světových pohárů.
       Jo Osek, tam se prostě daří, tam to zkrátka žije během.


Víkendový boj:  Mořkov + Dogtrekking


Uplynulý víkend byl takový plánovaně neplánovaný. Mořkov jsem chtěla jít i z důvodu, že mi chybí tempové tréninky, ke kterým já už se asi nedonutím a proto jsem volila spíše Mořkovskou desítku než Ludgeřo-
vickou patnáctku či Osecký půlmaraton. Navíc z Fryčovic to není zase tak daleko a přidala se ke mě i Peťa. Počasí nebylo valné, ale trasa vede lesem a mírný déšť, který se měnil chvílemi ve sníh, se dal vydržet.
Vzhledem k více závodům v daný termín nebyla účast vysoká, ale téměř 60 běžců zase není tak málo. Já jsem zkusila opravdu do toho dát veškerou svou energii a výsledný čas 48:43 mi stačil na celkově 3. místo v ženách a 1. místo v kategorii.
S časem jsem spokojena ( dokonce pod 5min/km ), protože nejde úplně o rovinatou trasu a moje současná kondice tomu zcela odpovídá. Jinak tento závod jsem měla vždy ráda, zázemí super, p. Harašta jako vždy sršel svými vtipy a výhra byla unikátní - párky, klobásky, vepřové, šampaňské a tričko. To vše se skrývalo v té tašce. Peťka doběhla na druhém místě a opět jsme byly spokojené, že jsme se donutily i v tom počasí vyjet.
Stran neděle to byla zcela neplánovaná akce. Doma se se mnou nikdo nebavil, protože synek hrál v Praze playoff ve florbale ( úspěšný dvojzápas) , dcera měla oba dny tréninky a Michal si připravoval přednášku, kterou dnes ( v úterý ) měl v Praze v senátu. Tudíž, když mě nikdo nepotřeboval, tak jsem přijala nabídku od Romana Baláže a zúčastnila jsem se dogtrekkingu  na naší oblíbené LH, kterou jsme proběhli 2x. Trasa mělo něco málo přes 31km a mým cílem bylo to zvládnou do 4hodin, což se mi povedlo. Přece jen nožky po Mořkově byly cítit.  Byla jsem ráda, protože asi bych se jinak nepřinutila k takovému tréninku a nejvíce to ocenila Aja. Počasí v neděli bylo super , sněhu na LH hóódně a sluníčko začínalo vylézat. Sešlo se nás celkem 15 pejskařů a vesměs se všichni známe z dogtreků. Vyzdvihla bych výkon Verči Tuhovčákové. Tuto milou blondýnku jistě všichni znáte s Lysa cupu, kdy se zúčastňovala vždy s  krásným hnědým ohařem. Trasu zvládla  za 3:08:50. Můj čas tedy 3:41:50.
Celkově jsem byla devátá , druhá žena a první v kategorii. Odvezla jsem si nové vodítko na běhání a dobrý pocit v rámci přípravy na PIM.
Na soustředění děcka nemůžu. Je mi to moc líto, ale v sobotu mám kongres a v neděli rodinné povinnosti.
Všechny Vás moc zdravím, užijte si soustřeďko , moc toho nevypijte , trochu potrénujte a pořád Vám slibuji posilovací a strečinkový trénink, tak doufám, že to jednou splním.

 
  

Kobeřice trochu jinak :)

8.3.2015

Po delší době na Prajzské, rozhodnuta proběhnout okolní vesnice Bolatic jedním velkým okruh v rámci Kobeřické dvacítky. Po sedmé ráno vstávám, vzhůru jsem už nějakou tu půlhodinku, ranní paprsky mě budí i přes zatemnělá okna. A vše je jinak. Popíjím kafe, koukám do dáli a už vím, že jsem se nechala zlákat tancem větviček stromů v lehkém vánku. Jsem lapena. Žádná silnice se dnes nekoná. Ani závod. Po 4 měsících dokonce ani Lysá. Nechce se mi závodit, nutit se do tempa, do čehokoliv. Nejen fyzicky, ale psychicky je třeba občas odpočinout, nekoukat na stopky, nepočítat kilometry, neměřit se se „soupeři“ a možná ani sami se sebou. Možná je lepší být chvíli opravdu sám sebou! Bylo by špatné, kdyby běh byl jen o číslech, časech, závodech, pořadích, vítězích a těch skalpovaných ... A tak vybíhám ... Sama, v poklidu, s jarním sluncem, doprovází mě jen můj vlastní stín. Kontrast s poslední etapou Lysacupu!
Běžím dost zvlněným terénem, lesní houpačkou, mnou a tatínkem zvanou „dvojkou“, pro rychlou a jasnou orientaci při popisu našich výběhů :) Zpět k Chuchelné pohodovou „jedničkou“ ... nohy  pociťují, že už taky mají něco za sebou ... Stoupám zase vzhůru, lehkost ta tam.
Vybíhám od Strahovických rybníků plynulým stoupáním, opouštím les, asfaltkou k Albertovci a poslední 1,5 km ke Kobeřicím pozdravit kamarády po doběhu závodu ... 
Potkávám usměvavá líca přátel, tolik energie a radosti zase mám! Podřistáme, jak je na Prajzské nutností, pochlubíme se dnešními výsledky, emocemi z výběhu, doprovázím tým Numero Uno při výklusávání. Přestože to mám už jen kouíček domů, nezdržím se dlouze a valím ještě 2 km. Byla to pohoda jahoda. 

Jan Stoszek 1:18:59
Martin Kotek 1:28:33
Pavla Orlíková 1:29:20
Petr Beremlijski 1:32:36
Jaromír Wojtyla 1:33:59
Lenka Hájková 1:42:28
Petra Schwarzová 1:49:51
Lenka Wágnerová 1:55:05



17. LC RAJSKÁ - závěrečná

       Už je to tak dávno, co nám skončil Lysacup 2015 a článek nikde, což je škoda, protože je nás dost, těch co by možná něco napsali. Jelikož jsem několik měsíců nedostižná týmová jednička, tak se toho ujmu. A navíc máme zápis z každé etapy, takže ta závěrečná tu prostě chybět nesmí. A možná se třeba někdo polepší, a nějaké shrnutí celého Lysacupu zapíše a na stránkách zveřejní.
       Živě si vzpomínám, jak jsem tenkrát v sobotu 28.2.2015 přijel s Rudou v dostatečném předstihu do Malenovic a v klidu tři čtvrtě hodiny před startem jsem se šel rozklusat. Dal jsem si pořádný 5ti kilometrový rozklus, přemotivovaný jsem byl až běda. Říkal jsem si, že to budu rubat jak sviňa. Že předběhnu všechny pomalíky, krom chytráků, kteří se letos ještě neodvážili, no a ty dvou a půl minutové třeba některé nedoběhnu. Stejně to ale budu fest prat. Poprvé v životě jsem totiž startoval s Elitou elcéčka, poprvé jsem si tento start tvrdě vydřel. Ono také existuje jeden megaborec Ryšák, který to s elitou hrne vždy a nevadí vůbec, že útočí na jistotu ze zadu. Tentokráte tu však nebyl. Potom se přiblížila doba startu. Nejdříve se tedy seřadili všichni ti, kteří letos byli nejlépe 41. a nejhůře poslední včetně žen, dětí a starců. Samozřejmě to byla největší skupina lidí. Pak s 2,5min. odstupem startovali borci, kteří alespoň jednou dosáhli na 16. až 40. místo v kterékoli etapě. Nakonec jsme startovali my jeliťáci. Já jsem si právo startu vysloužil, když jsem byl 13. na visalajské a 15. na šanci. Cca 10:05 tedy vybíhám s nejlepšími. Takticky se řadím spíše vzadu, abych pak mohl případně předbíhat. Cítím se skvěle a tuším, že pokud nějak nepřepálím, tak to bude luxus. Všem holkám z oddílu, jsem řekl, že je plácnu po zadku až budu rubat kolem. Ale asi u dvou mi to nevyšlo, pozdě jsem si všiml, protože jsem byl zcela pohlcen obíháním všech ostatních. Bylo moc příjemné, když mě každý od nás povzbudil. Pěkně mi to túrovalo motory. Občas obíhání bylo velmi náročné. Několik minut jsem takto rubal ve dvojici s Víťou Pavlíkem. V tandemu to šlo totiž lépe. Za Lukšincem se cesta roztáhla, ubylo lidí k předbíhání a pořád jsem měl spoustu rezerv. Boty opět držely perfektně a terén byl také hodně solidní. Na větrech míjím poslední z našich Denču, naši famózní mistryni LC 2015. Pak už se jen snažím dorazit jednoho či dva borce a zakončit svůj další ročník. S hendicapem končím na krásné 25. pozici, bez časového manka by to bylo dokonce 17. místo. Letos jsem velmi spokojený. Navíc jsem si závěrečnou etapu vychutnal i v novém osobáčku a tak to má být. Cíle pro příští ročník mám úplně jasné a moc se budu těšit na listopad.Počasí bylo taky nádherné, takže jsem si užil i prodloužený seběh dolů do Frýdlantu ke Kotelně. Měli jsme tam objednanou saunu, abychom se před vyhlášením a závěrečnou pařbou dali trochu do pohody. Posléze na akci bylo co oslavovat. Denča si vybojovala pohár pro nejlepší ženu Lysacupu a v oddílové soutěži jsme se taky neztratili a s jistotou skončili na velmi slušném sedmém místě. VZS bylo prostě opět výrazně slyšet i vidět.